DEMİRYOLU İÇİN HAYDİ!
21 Eylül 2011 günü Adıyaman Tarım İl Müdürlüğünün Atatürk Bulvarı üzerindeki konferans salonunda düzenlenen “Adıyaman’ın sorunları ve çözüm önerileri” konulu toplantıya katıldım. Vali Ramazan Sodan başkanlığındaki divanda milletvekilleri Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan yer aldı.
Davetiyede adı yazılı sekiz kişiden ikisinin ne bizzat ne de bir yetkilisinin katılmayışı ile birlikte, katılmama gerekçesini bildiren basit bir mesajı dahi esirgemelerini doğrusu üzüntüyle karşıladım; biri Adıyaman Belediye Başkanlığı, diğeri ise Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve partisi CHP’nin il ve ilçe başkanlığı idi…
İki dakika olan konuşma süresini tasarruflu kullanarak iki ana konuyu gündeme getirdim. Biri GAP Eylem Planında 2012’de bitirilmesi öngörüldüğü halde henüz değil bir çivi çakmak, çakılacak çivinin yerini belirleyen bir plan, proje dahi yapılmamış ve Adıyaman’ın sulama yönünden “geleceği” olan Koçali Barajı’nın beklemeye alındığını, bunun müsebbibinin ise yalnızca siyasiler değil, bizlerde de olduğunu söyledim.
Diğeri ise; yolun medeniyet olduğunu söylememize karşın, kara, hava ve demir yollarından demir yolunun ilimizde olmadığını ve dolayısıyla bu anlamda medeniyetin 1/3’ünden yoksun kaldığımızı(!), bunun için de Gölbaşı-Adıyaman-Kâhta-Diyarbakır güzergâhlı demiryolunun planlamaya dâhil edilmesi gerektiğini, Şanlıurfa’nın dâhil edilmesine karşın Adıyaman’ın olmamasının noksanlık olduğunu ifade ettim. Maliyetinin yüksek olduğu seslendiriliyor olsa da, KANAL İSTANBUL gibi rüya projeye başlayacak kadar güçlü olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, komşu iki il arasındaki bir demir yolunu yapamayacak kadar güçsüz olamayacağını belirttim.
Konuşulanları not alan Milletvekili Aydın, toplantı sonunda halkın soru ve taleplerini cevaplandırdığında Koçali Barajı için projenin yakında ihaleye çıkarılacağını, demiryolunun ise ilde yeterli sanayi olmadığından bakanlıkça uygun görülmediğini söyledi.
Ne tevafuktur ki, sanayicilerin de demiryolu ısrarlarını göz önüne aldığımızda, salon çıkışında rastlaştığımız Mimarlar Odası Başkanı Salih Doğan’ın örneklediği gibi “Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?” bulmacası akla geliyor. O halde yine işi siyasilere yükleyerek sorumluluktan kurtulmayı düşünmeden herkesin ve özellikle Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının elini taşın altına koyarak, demiryolu olmadığı için Adıyaman’a yatırım yapmaktan vazgeçenler dâhil tüm sanayici ve ilgili kuruluşlardan alacağı gerekçeli talepler ile vatandaş dilekçelerini dosya halinde ilgili bakanlıklara tez elden ulaştırması gerekir düşüncesindeyim.
Sağlık, havaalanı, bölünmüş yol ve doğalgaz gibi şu anda yaşadığımız gerçek güzellikler de bir zamanlar hayaldi. Çünkü her gerçek gibi, demiryoluna ulaşmak ta hayalle başlar…
Söylemek bizden, uygulamak ise ATSO Başkanı Mustafa Uslu’dan!...
Mustafa Işıldak www.mustafaisildak.com.tr
23.9.2011 Adıyaman’da Bugün Gazetesi
0532–422 95 28 m.isildak02@gmail.com
|