Tarih: 21.09.2021 08:54

Gerger’de Kerge Zamanı

Facebook Twitter Linked-in

Gerger’de Kerge Zamanı

Adıyaman’ın Gerger İlçesinde, her yıl bu zamanlarda özellikle bağ ve bahçe işleri ile geçimini sağlayan yöre halkını bir heyecan başlar Çünkü Bağbozumu yani Kerge zamanıdır.

 Küresel kuraklığın hissedildiği bu mevsimde Gergerli çiftçilerin de bu kuraklıktan nasibini aldığı gelen haberler arasında. Bağların hastalık sebebi ile kuruduğu Gerger'de rekoltenin yarıdan yarıya düştüğü bildiriliyor.

Özellikle aşırı sıcakların her yıl daha etkili olduğu Gerger’de bağcılığın artık son zamanlarını yaşadığı, bu sıcaklar böyle devam ederse çok yakında ilçede bağcılığın son bulacağı kesin gözle bakılıyor.

Çiftçiler, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağın yolunu tutarak yoğun bir mesai harcıyor. Gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor. Bağdan toplanan üzümler, daha sonra getirildikleri köydeki alanda geleneksel yöntemlerle pekmez, Pestil, kesme ve Cevizli sucuk yapılıyor. Yıllardır bu geleneğin devam ettiğine işaret eden Köylüler "Bağ bozumu zor bir süreç ve halkımız yüz yıllardır bu geleneği sürdürüyor. Pekmezin sağlığa faydasını herkes biliyor, dolayısıyla çiftçilerimizin ürettiği pekmez de büyük talep görüyor.

Gerger HABER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —